concha

concha

2015. február 20., péntek

A Parti út - The Coastal Way - Camino por la Costa - Caminho da Costa

A második legnépszerűbb útvonal a klasszikus Portugál út, Porto és Santiago de Compostela között. Ez egy viszonylag rövid, de mégis komplett út, Portóba könnyű eljutni, és sokan időhiány miatt ezt az utat választják. Azonban a hátránya is pont ez. Rengetegen vannak rajta a zarándokok és elég komoly versenyfutás van a szálláshelyekért is.
Van azonban egy szintén teljesen hivatalos alternatíva Portótól Santiagoig. Ez az út az óceánparton fut, és Redondelánál, 4-5 nappal Santiago előtt kapcsolódik be a hagyományos Portugál útba. Elvileg ugyanannyi etapban teljesíthető, mint a klasszikus út, mi azonban eggyel több napig mentünk itt. De tényleg meg lehetett volna csinálni azonos idő alatt. Azonban sajnos szinte semmilyen info nincs erről az útról, még angolul se, leszámítva néhány fórumot. Szerencsére nekünk Portóban a már említett albergueben elég megbízható tanácsokat adtak erről az útról, ezért úgy döntöttünk, hogy kipróbáljuk, és nem bántuk meg. Sőt!

Tehát akkor következzék a Parti út leírása
Először is leírnám az út egyik legnagyobb előnyét (amit eddig nem írtam). Ez az út valójában három (sőt, négy) alternatívát is kínál, attól függően, hogy hol szeretnék visszakapcsolódni a klasszikus útra. Az összes parti út kiindulópontja Porto Matosinhos nevű külvárosa, ahol egyébként az említett albergue is van. Ez sajnos nem kifejezetten kellemes sétatávolságra van Porto belvárosától, nem is ajánljuk senkinek, hogy kibaktasson, már az alberguetől is elég szerencsétlenkedős megtalálni az út kezdetét. Az út a Rio Leça torkolatánál indul, egy felnyitható hídtól. Elég nehéz eltéveszteni, mert nincs nagyon másik híd a környéken (főleg nem felnyitható). Íme:




Matosinhosból a hídon átsétálva már meg is találjuk az első nyilakat, amik rögtön le is visznek a partra. Innen csak követnünk kell a partvonalat. Apropó útjelzés. Sokaknak a fő aggodalma a Parti úttal kapcsolatban, hogy elég kevés információt lehet találni a felfestésekről. Mi is ettől tartottunk a legjobban. Azonban boldogan állíthatjuk, hogy a felfestések közel tökéletesek, semmivel sem jobbak vagy rosszabbak, mint Lisszabon és Portó közt, sőt néhol még jobbak is. Az elő pár napban kell csak figyelni, hogy nehogy véletlen visszakanyarodjunk a klasszikus útra. Ezt amúgy könnyű lesz észrevenni. Ha a tengernek már több mint fél órája merőlegesen haladunk a szárazföld (Kelet) felé, akkor kezdjünk gyanakodni. Ha olyan nyilakkal találkozunk, amiket az access/aceso felirat kísér, akkor azok biztos, hogy visszavisznek az eredeti útra. Erre figyelni kell, de nincs belőlük sok. Tehát amíg az óceán a bal oldalunkon van, nagy baj nem lehet. És ez nagyjából az egész Parti útra igaz. 
A három út az alábbiak szerint alakul. 
Az első, amelyik a legrövidebb időt tölti a parton. Ez a második napon, Vila do Conde-ból vissza is fordul, és Arcosnál kapcsolódik vissza a klasszikus útra. Ez az út egyébként a már rengeteget emlegetett John Brierley-féle útikönyvben is részletesen le van írva. Pontos kilométereket lásd a bejegyzés alján! Tehát (az útvonal nem teljesen pontos, csak nagyvonalakban. A lényeg, hogy Vila do Condenál kell elfordulni majd):


A második lehetőség, hogy Vila do Conde után is maradunk a parton, és követjük azt egészen a Portugál-Spanyol határig, Caminha-ig. Caminhaból pedig Kelet felé fordulva, követve a folyót, eljutunk Valençaba, ami már a klasszikus út része. A térkép itt sem teljesen pontos, de a fontosabb érintendő városok a következők (kilométerek a bejegyzés alján):

Matosinhos - Vila do Conde - Póvoa de Varzím - Fão - Esposende - Marinhas - Viana do Castelo - Caminha


Végül pedig a harmadik lehetőség. Ha ez választjuk akkor Caminhaban hajót kell szereznünk, hogy átjussuk A Guardaba, ami már Spanyolország. Azért írtam, hogy szerezni, mert a hivatalos kompjárat tavaly nem üzemelt, bizonytalan ideig. Minket egy halász vitt át a csónakján, fejenként 5 Euróért. Hangulatos volt egyébként. Híd nem visz át a folyón, szóval más lehetőség nem nagyon van. Partot érve rögtön találunk egy deszkapallókból álló utat, ezt követve hamarosan újra megtaláljuk a nyilakat és haladhatunk tovább. Az útvonal A Guardatól:

A Guarda - Oia - Mougás -  Baiona - A Ramaliosa - Nigrán - Oya - Vigo - A Portela - Redondela


Az út technikai része
A Parti út egyetlen hátránya, hogy sajnos az átlagosnál is magasabb az aszfalt/betonút aránya. Ezek jellemzően kis forgalmú mellékutak, utcák, de akkor is aszfalt. Az út egy szintén jelentős része pedig közvetlenül a tengerparton futó deszkákból álló út (lsd. képen lejjebb). A maradék pedig ilyen-olyan földút. Sorban kb. 60-25-15% arányban. A pallók eleinte még jópofának tűnnek, és van egy hangulatuk, de egy idő után nem sokkal jobbak, mint az aszfalt. De tény, hogy kárpótol érte, hogy közvetlen az óceánparton haladhatunk. Ez persze ne vegye el a kedvét senkinek, nem hiszem, hogy sokkal rosszabb lenne, mint a klasszikus út ilyen szempontból. Itt-ott lehetőség van arra, hogy ízlés szerint a homokban sétáljunk, ez azonban csak rövidtávon vicces, utána elég fárasztó lesz. Körülbelül száz méter után. De azért mindenképp érdemes kipróbálni, mert szintén elég hangulatos. 

A szállásokról
Portó után nagy fellélegzés volt, hogy többé-kevésbé minden éjszakára tudtunk alberguet találni a Parti úton. Nagy előny volt, hogy egyáltalán nem volt tülekedés, minden este volt helyünk, egyáltalán nem kellett izgulni, viszont végre zarándokokkal is találkoztunk, ami Portó előtt nem volt jellemző. A szállások az itt már standardnak számító 5-6 Euró körül voltak, és elég felszereltek. 
Tehát akkor egy összefoglaló útvonal (a teljesség igénye nélkül), félkövérrel azok a települések, ahol tavaly nyáron voltak szállások (zárójelben pedig a kilométerek):

Matosinhos (0) - Vila do Conde (22,1) - Póvoa de Varzím - Fão - Esposende (42.1) - Marinhas (46.1) - Viana do Castelo (67.1) - Caminha (95.1) - A Guarda - Oia - (Ponte de) Mougás (119.1) -  Baiona - A Ramaliosa (140.1) - Nigrán - Oya - Vigo/O Freixo* (163.1) - A Portela - Redondela (186.1)

* O Freixo egy icipici település Vigotól Délre. Itt van albergue, azonban ez egy kis kitérőt jelent és hegyet is kell mászni hozzá keményen. Vigo egy nagyváros, úgyhogy itt is biztos lehet szállást találni, maximum egy kicsit drágább. 

És végül néhány kép kedvcsinálónak:










14 megjegyzés:

  1. Orommel vettem azirást, mivel jövő nyáron tervezem, hohy Portóból indulok és a választásom a parti utra esett. Remélem jól olvastam, hogy ha a parti uton maradok, nem kell átmenni a folyón. Az irás óta eltelt 5 év, remélem sürübben is gogok találni alberguet. Nem akarom lóhalálában végig menni. Inkább kisebb szakaszokra osztnám, de ha nincs közben szállás, hát marad ez a megoldás.
    Köszönöm a segitségeteket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szio en is jovore szeretnek ezen a szakaszon menni, meg nincs utitarsam es ha tarsat keresel batran irjal.. Elore is koszonom

      Törlés
  2. Sziasztok, magam is nyár végi parti útra készülök. Szívesen csatlakoznék, ha tudnánk indulási időpontot egyeztetni. Én is rövidebb napi szakaszokban gondolkodom.

    VálaszTörlés
  3. A virus miatt elmaradt az utam, viszont 2022. május elején indulok, ha érdekel valakit, szivesen veszem, ha társam lenne. Nem akarok egy vágtában végig menni, három hetet szánok rá! Irj, ha érdekelne a donkazsuzs59@gmail.com email cimre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, sajnos nem érvényes az email címed. Én augusztusban készülök, ha addig caminozol, szeretnék tőled néhány infót, tapasztalatot kérni. Buen Camino! Ágnes

      Törlés
    2. Szia! Kérhetek személyes infókat? Lányommal tervezzük július vége augusztus elejére.

      Törlés
    3. Kedvesek!
      Szívesen olvasnék az utatokról beszámolót. A part menti caminót tervezem.
      Jól jönnének a friss infók..
      Üdv,
      Imola
      osami@freemail.hu

      Törlés
  4. Látom, ezévi bejegyzések is vannak. Jövőre tervezek egy nem sietős partmenti caminót. 64 éves vagyok, társulnék valakivel laza együttlétre.

    VálaszTörlés
  5. 2023. Május elsején indulnék Lisszabonból. 57 évesen. A Franciát szeptemberben jártam végig 32 nap alatt egyedül. Társulnék valaki mellé ezúttal. Nem alberguekben szállnék.

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok! holnap repülök Portoba mindennap fogok irni egy rovid beszamolot árakrol szallásokrol.Latom pang az oldal de hatha erdekel valakit🙂Üdv;Don Miquel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, várom a híreket a szállásokról, árakról, bármiről mindenről szeptember elején indulok 🙃

      Törlés
    2. Szia, hogy sikerült az utad? Én jövőre tervezem tavasszal Portoból indulva a part mentén. Most kezdem az infokat összeszedni. De ha sok az aszfalt út, inkább beljebb mennék. Milyen szintkülönbséggel lehet számolni?

      Törlés
    3. Szia! Hogy sikerült az utad? Èn àprilisban indulok! Esetleg tudsz hasznos tanàcsokkal ellàtni? Elèg sok infot gyűjtöttem be. De lehet,hogy valami kimaradt....

      Törlés