concha

concha

2015. február 16., hétfő

Indulás Lisszabonból


Amennyiben egészen Lisszabontól szeretnénk kezdeni az utat, úgy mindenképp érdemes felkészülni pár dologra, ami esetleg meglepetés lehet, főleg azok számára, akik már megcsinálták valamelyik népszerűbb utat.
Először is az, amit már korábban is írtunk, hogy senki nem tud semmit a Caminoról. A credencialunkat (zarándokútlevél) ugyan sikerült kiváltani a katedrálisban (Sé de Lisboa) fejenként öt euróért, azonban sok egyébbel nem tudtak szolgálni. A hölgy ugyan elég készséges volt, de összesen annyit tudott mondani, hogy menjünk le a tengerpartra, ott lesznek valami sárga nyilak és kövessük majd azokat. Kérdeztük, hogy van-e térkép vagy valami, de nem volt. Szállást sem tudott nekünk ajánlani, bár elirányított valami metrómegállóhoz, ahol szerinte van valami youth hostel (nem volt).
Végül a lisszaboni Couchsurfinges vendéglátónk segített kiböngészni egy portugál nyelvű, egyébként nagyon hasznos weboldalról egy youth hostel-szerű szállás címét Lisszabonban. Ez Parque das Nações közelében volt. Ugyan megszállni nem akartunk itt, de gondoltuk, hátha tudnak segíteni. A recepciós csaj nem nagyon akart segíteni nekünk, de végül egy lelkes srác kinyomtatott nekünk valami útinaplós blogon talált útitervet, amit valami amerikai csaj írt. Ezen összesen az egymást követő települések nevei voltak rajta (ahogy a csaj tervezett menni) és a köztük lévő távolság. Arra jó volt, hogy legalább tudtuk, hogy kb milyen településeket kéne érintenünk (bár, néha nem a település nevét, hanem valami egész mást jegyzett fel a csaj, gondolom nyelvi félreértések miatt). Illetve annyit tudtunk még meg, hogy valahonnan a tengerpartról kéne indulnunk, Észak felé.
Tehát röviden: arra ne nagyon apelláljunk, hogy Lisszabonban majd okosabbak leszünk az utat illetően. Klasszikus értelemben vett zarándokszállásra se számítsunk, úgyhogy mindenképp találjunk ki valami alternatív szállási megoldást, lehetőleg a Parque das Nações közelében.

Magáról a tényleges elindulásról. (Ezt elsősorban azok kedvéért, aki nem vették még meg az útikönyvet)
Első nyíl a katerdrálison
A katedrális oldalára ugyan fel van festve egy sárga nyíl (kb 10 centire a földtől), és azt utána egész sokáig lehet is követni a belvárosban, akkor sem javaslom, hogy a katedrálistól induljunk el a nagy útra. A városon való átbaktatás önmagában nem egy nagy élmény, és más zarándokok elbeszélései alapján egy idő után elég könnyű elveszíteni a nyilakat az úton. 
Szóval a legcélszerűbb elmetrózni a Moscavide állomásra, és egyenesen lesétálni a tengerpartra a Torre Vasco da Gama-hoz. Innen egyszerűen balra fordulva (az irgalmatlanul hosszú híd felé), a kialakított futó-bicikliző-sétáló úton haladva menjünk Észak felé, át a nagy híd alatt, tovább és tovább. Nyilakra egy darabig ne számítsunk, legalábbis mi nem találtunk egyet sem. Hosszas kóválygás után, végül egy futó segített nekünk megtalálni az utat, mert látta, hogy mennyire el vagyunk veszve. Ha nem találunk nyilat, akkor se izguljunk amíg a tenger/folyótorkolat a jobbunkon van, és el nem érünk egy merőlegesen befolyó folyóhoz/patakhoz, amin nem vezet át út. Itt mi már láttunk nyilakat. Fontos! Ne ijedjünk meg, ha kék (zöld/egyéb) nyilakkal találkozunk! Ezek az ugyanitt futó, már említett Fatima zarándokutat jelzik, de jó pár napig a két út teljesen azonos ösvényen halad. A többi zarándok nagy része ezt az utat fogja csinálni, elsősorban bringával (legalábbis mi főleg ilyenekkel találkoztunk).
Kövessük balra a betorkoló folyót, egészen addig amíg meg nem látunk egy ív-alakú hidat. Itt menjünk át a hídon (ne az ív alakún, mert azon nem lehet), és rögtön a híd végén forduljunk balra, a rendkívül szimpatikus patakparti kis ösvényre. 

Innentől már csak ezt az ösvényt kell követni, és nyilak is lesznek. A Torre Vasco da Gama-tól, kb 4 km idáig az út. 
Torre Vasco da Gama


Az ív-alakú híd


Elfordulás a patakparti útra
Szintén

Az útvonal az ív-alakú hídig a Torre Vasco da Gama-tól

További útleírást nem szeretnék írni, tényleg minden benne van a könyvben, megéri azt a párezer forintot (nem, nem vagyok John Brierley fizetett marketingese). 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése